понеделник, 8 юли 2013 г.

Сода бикарбонат и нейните свойства

Днес ще ви запозная с моят любим козметичен продукт сода бикарбонат или хлебната сода.Защо козметичен, ще попитате... ами много просто- тя има широко разпространение в домашно приготвените ми маски и козметични трикчета. Първо нека да ви запозная какво точно представлява сода бикарбонат.

Натриевият бикарбонат (известен още като натриев хидрогенкарбонат, сода бикарбонат и сода за хляб) NaHCO3 е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (H2CO3).В нормални условия тя е бяло твърдо вещество.Содата бикарбонат е честа съставка на бакпулвер.Използва се за неутрализация на киселини (стомашни сокове при "язва"). Намира широко приложение в химическата (бои, пластмаси, битова химия, пожарогасители), хранителната (хлебни и сладкарски изделия, газирани напитки), леката (автомобилни гуми, изкуствени кожи, текстил) промишлености, фармацевтиката, цветната металургия.Натриевият бикарбонат е регистриран като хранителна добавка E500. 
                                                                                                                       източник:Уикипедия



Така след като разбрахме какво точно представлява това вещество ще ви запозная и с няколко трика, които може да приложите в козметиката и в лечението на болести.

Почиства лицето
Содата бикарбонат ефективно премахва черните точки и мъртвите клетки и отпушва порите. Фините гранулки вършат тази тежка работа. А антисептичното действие на содата предотвратява възпаления и зачервявания на кожата. 
Това, което трябва да направите, е да смесите сода с вода до получаване на гъста каша. Нанасяйте я върху лицете с кръгообразни движения в продължение на 2-3 минути. После отмийте с топла вода, а след това, за да запушите порите си - със студена. Накрая намажете лицето си с хидратиращ крем. 

Такава употреба на содата е добре дошла при кожа, предразположена към акне. Действието се корени в изсушаването на лицето, затова е важно след това да се нанесе подходящ крем. 




Без торбички под очите!
С тази цел отново се прави разтвор от сода и вода, но този път нека бъде малко по-течен от горепосочения. Потопете два козметични тампона в сместа и ги поставете върху клепачите. Задръжте ги за около 15-20 минути. След около 2 часа може да повторите процедурата, ако отоците не са спаднали. 

За чиста и спретната коса
За по-ефикасно измиване на косата добавете сода към шампоана в пропорция 1 към 4. Така "гривата" ви ще стане по-мека, по-еластична и едновременно с това по-податлива на оформяне. Ефектът идва оттам, че содата премахва дори най-фините частици, останали от стилизантите за коса. 

Избелва зъбите
Поради абразивната си плътност, содата почиства зъбите и полира зъбния емайл. Зъболекарите обаче препоръчват подобни домашни процедури да се правят възможно най-рядко.  

Против лош дъх
Със сода бикарбонат лесно се премахва лошия дъх, дължащ се на ферментацията на погълнатата храна. За целта разтворете половин чаена лъжичка в голяма чаша вода и я изпийте. 

Против гъбички
Рецептата е: лъжица сода в един литър вода. С получения разтвор измийте засегнатите места. Натриевият бикарбонат пречи на развитието на гъбичките, тъй като те се разпространяват в кисела среда, а както вече казахме, содата има притивокиселинен ефект. 




За добро храносмилане
Преди хранене, или поставена в сготвената храна, содата алкализира стомашната среда, която има естествена киселинност. 

Премахва херпеси
Нанесете малко сода върху засегнатото място. Содата ще неутрализира бактериите и херпесът ще изчезне доста по-бързо. 

Без мускулна трескаСлед тежко физическо натоварване, използвайте същата "отвара", като при проблема с лошия дъх. Това ще отпусне мускулите и няма да усетите неприятните болки от треската. 

Помага при цистит
При инфекции на уринарния тракт също можеte да си помогнете с натриев бикарбонат. Отново разворете лъжичка сода в чаша вода и изпийте сместа. В дните, когато болките са особено силни, пийте по веднъж или два пъти дневно. 

Въпреки вълшебните свойства на содата бикарбонат, трябва много да се внимава с нейната употреба. В противен случай противокиселинният ѝ ефект може да се окаже доста опасен. Натриевият бикарбонат може да лиши организма от важни витамини и минерали, затова се опитайте да ограничите неговия прием до минимум, особено когато говорим за вътрешно приемане. 

Важно е да знаете също, че никога не трябва да използвате содата на прах, а винаги разтворена във вода.
  Източник:jenite.bg







Няма коментари:

Публикуване на коментар